Billedbehandling

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Grundlæggende billedbehandling for personer som vil lære at arbejde med digitale billeder f.eks;

 • henter og behandler billeder på internettet i forbindelse med slægtsforskning eller andet, f.eks. Arkivalieronline eller
 • har fået sig et nyt digitalkamera, og som nu vil i gang med at forbedre sine billeder for eksempel til egen hjemmeside.

Det vigtige: Man kan ikke uden videre lægge sine scannede fotos eller fotos fra et digitalkamera op på en hjemmeside. Fotografierne skal først behandles og optimeres i et billedbehandlingsprogram. Hvis man ikke gør dette, bliver de som regel for store og tager alt for lang tid at indlæse. Ofte bliver de også grynede, mørke eller får forvrængede dimensioner. Så der er ingen vej uden om: du må lære at optimere fotos i et billedbehandlingsprogram. Optimering vil sige at få billedet til at se pænere ud og at få fil-størrelsen så lav som muligt af hensyn til svartider.

Nedenstående artiklen giver et overblik over emnet, tips til gode og ofte gratis programmer og tips til at komme i gang.

Introduktion

Der er tre typer af billedbehandling;

 • at hente, se og organisere sine billeder, så de nemt kan findes igen.
 • at forbedre billedernes belysning, farver, beskæring og kontrast, med videre.
 • at gøre billederne egnet til internettet, så svartiderne bliver små, og til Word, så Word-filen ikke bliver for stor.

Man skal have et særligt program for at kunne behandle billeder. Der findes efterhånden gratis billedbehandlingsprogrammer, som er rigtigt gode hvad enten du har brug for en lynhurtig billedfremviser ("browser") (hvoraf mange også er vældigt gode til at organisere billeder) eller du har brug for egentlig billedbehandling (forbedringer, klargøring til internettet)

Billedbehandlingsprogrammer

Gratis programmer

Der findes mange forskellige billedbehandlingsprogrammer. Hvis du bruger nyere udgaver af Microsoft Office følger der (som regel) et eller to små billedbehandlingsprogrammer med (Microsoft Office Picture Manager og Microsoft Photo Editor). Begge programmer kan det helt nødvendige. Til billedbetragtning er Windows's Billed fremviser fin. Hvis du har købt et digitalkamera eller en scanner følger der som regel også et billedbehandlingsprogram med. Desværre er mange af dem både lidt komplicerede og på engelsk.

Men heldigvis findes der gode programmer, som er helt gratis.

 • Google Photo [1] - meget simpelt at anvende. Husk dog på at billederne ikke ligger privat hos dig, men i skyen.
 • XnView[1] Simpelt at bruge, men med forholdsvis avancerede muligheder for at redigere og manipulere billeder, samt redigere metadata.
 • Irfan View[1] - Billederedigeringsprogram, men ikke helt så god til billedorganisering, som de andre programmer. Irfan View fås også på dansk, men brugervejledningen er på engelsk.
 • Fast Stone Imageviewer[1]
 • darktable[2] - Avanceret billedebehandlingsprogram
 • Gimp [1] - Semiprofessionelt program som også kan kaldes i Googles program suite - der kan stort set ALT, men også er svært at bruge.

Geotagging

For de lidt mere avancerede kan der tilføjes geodata til billederne, som geografiske koordinater, sted, land etc.

 • Geosetter - Et tysk program til at tilføj geodata og redigere meta data i selve billedfilenerne.

Købe programmer

Billige købeprogrammer er f.eks. Paint Shop Photo Album og Adobe Photo Shop Album. Også disse programmer er nemme og hurtige, men de kan reelt ikke ret meget mere end de nævnte gratis programmer. De koster knap 400,-.

For den seriøse amatørfotograf, som gerne vil lave mere avanceret fotokorrektion, billedmanipulationer, arbejde med lag og reparere f.eks. perspektivfejl etc. er Adobe Photo Shop Elements det rigtige valg. Programmet koster knap 800,-. Adobe Photoshop Elements er også god til at holde orden på dine billeder. Fotobladet Digital Foto har i mange år i træk kåret dette program som det bedste billedbehandlingsprogram for "den entusiastiske amatør". Man kan som regel låne en gratis prøveudgaver af programmet på adobe.dk.

Adobe Photoshop Elements kan også lægge tekster og lidt grafik ind på dine fotos, men hvis du får lyst til at kombinere grafik og foto i større omfang skal du have et fuldt udbygget program. Paint Shop Pro er et meget anerkendt program. Det kan stort set alt vedr. fotokorrektion og det er derudover et fint program til simpel grafik. Efter udløb af testperioden koster det 500,- - 700,-.

Det mest udbyggede billedbehandlingsprogram er Adobe Photo Shop. Det koster knap 7.000,-. De fleste professionelle fotografer bruger dette program, men hvis du i første omgang kun vil arbejde med fotografier, er det alt for omfattende. Og mange hævder, at Paint Shop Pro kan stort set det samme til en brøkdel af prisen. Programmet ACDSee er også et fremragende program. Det henvender sig især til professionelle eller entusiaster som skal holde styr på mange billeder.

Til slut vil jeg nævne gratisprogrammet Gimp fra http://www.gimp.org/. Programmet er stort set lige så kraftfuldt som Photoshop, men måske nok lidt svært at lære hvis man er helt nybegynder.

Med disse større og mere omfattende programmer følger der en ulempe med: selv om man har en rimeligt kraftig computer er de langsommere at åbne og lukke. Derfor er det godt at have IrfanView, XnView eller Microsoft Office Picture Managerved siden af.

Billeder på hjemmesider

Man kan som sagt ikke uden videre lægge sine scannede fotos eller fotos fra et digitalkamera op på en hjemmeside. Fotografierne skal først behandles og optimeres i et billedbehandlingsprogram. Hvis man ikke gør dette, bliver de som regel for store og tager alt for lang tid at indlæse. Ofte bliver de også grynede, mørke eller får forvrængede dimensioner. Og i værste fald bliver de helt forvrængede, fordi forholdet mellem brede og højde kan ændre sig. Så der er ingen vej uden om: du må lære at optimere fotos i et billedbehandlingsprogram. Optimering vil sige at få billedet til at se pænere ud og at få fil-størrelsen så lav som muligt af hensyn til svartider. Du skal derfor lære at:

 • bortskære de dele af billedet, som kun fylder op og ikke viser noget (et portræt behøver f.eks. kun at vise ansigtet og ikke hele overkroppen) ("crop")
 • forbedre lys, kontrast og evt. farver ("enhance")
 • formindsk billedet så det får en god størrelse på skærmen ("resize" eller "resample")
 • komprimér fil-størrelsen, dvs. reducer billedkvaliteten så meget som muligt, uden at dette bliver synligt med det blotte øje ("compress", eller "reduce quality")
 • lagre din fil i det rigtige format (jpg til fotos og gif, png eller svg til grafik)

Lær om billedbehandling

Billedbehandlingsprogrammernes hjælp-funktioner er som regel gode, men hvis du synes, at du savner overblikket, så lær mere på f.eks. fotoviden.dk eller endnu bedre, køb et af de billige hæfter fra [1] om digital billedbehandling. Michael Karboes Billedbehandling - lær det selv fra forlaget Libris er fint. Dette hæfte kommer godt rundt om den grundlæggende teori om pixels, opløsning og filstørrelser og underviser blandt andet i brug af Irfan View.

XnView behandles i Thomas Nykrogs hæfte Gratis billedbehandling og Picasa behandles i Steve Schwarts' Picasa 2, begge hæfter er også udgivet af Libris.

digitalfoto.dk er der undervisningsvideoer, som man også kan købe, for eksempel ved at abonnere på tidsskriftet. Men tingene udvikler sig hele tiden. Prøv en gang at slå op på søgemaskinen Google med søgeordet "billedbehandling".

Word og billeder

Hvis du har prøvet at lægge et billede ind i words, har du måske oplevet at din word-fil bliver ualmindelig stor. Hvis dette er tilfældet bør du billedbehandle. Men herudover skal du også være opmærksom på, at emf formatet er skræddersyet til Words, samt at man kan layoute uden brug af tabeller eller tekstbokse. Herudover er det vigtigt at billedfilen importeres via Indsæt > Billede > Fra fil og ikke via cut-and-paste (klip og sæt ind). IrfanView er lynhurtig til at ændre filformater. Men hvis du vil være helt sikker på hvordan resultatet ser ud, når du er færdig, så prøv med tabeller eller konverter til pdf inden du mailer en word-fil med indsatte billeder. På cutepdf.com kan du hente en gratis pdf-oversætter.

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Dansk grænseflade, hel eller delvis engelsk dokumentation.
 2. Engelsksproget grænseflade og dokumentation