Billedbehandling

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Billedbehandling og Internettet

Denne artikel henvender sig til personer, som vil lære at arbejde med digitale billeder f.eks.

- henter og behandler billeder på internettet i forbindelse med slægtsforskning eller andet, f.eks. Arkivalier Online eller

- har fået sig et nyt digitalkamera, og som nu vil i gang med at forbedre sine billeder for eksempel til egen hjemmeside.

Artiklen fortæller dig ikke hvordan du skal behandle dine billeder. Men den giver et overblik over emnet, tips til gode og ofte gratis programmer og tips til at komme i gang.

Overblikket.

Der er tre typer af billedbehandling

- at hente, se og organisere sine billeder, så de nemt kan findes igen

- at forbedre billedernes belysning, farver, beskæring og kontrast mv

- at gøre billederne egnet til internettet, så svartiderne bliver små, og til Word, så Word-filen ikke bliver for stor

Man skal have et særligt program for at kunne behandle billeder. Der findes efterhånden gratis billedbehandlingsprogrammer, som er rigtigt gode hvad enten du har brug for en lynhurtig billedfremviser ("browser") (hvoraf mange også er vældigt gode til at organisere billeder) eller du har brug for egentlig billedbehandling (forbedringer, klargøring til internettet)


Billedbehandlingsprogrammer

Der findes mange forskellige billedbehandlingsprogrammer. Hvis du bruger nyere udgaver af Microsoft Office følger der (som regel) et eller to små billedbehandlingsprogrammer med (Microsoft Office Picture Manager og Microsoft Photo Editor). Begge programmer kan det helt nødvendige. Til billedbetragtning er Windows's Billed- og fax fremviser fin.

Hvis du har købt et digitalkamera eller en scanner følger der som regel også et billedbehandlingsprogram med. Desværre er mange af dem både lidt komplicerede og på engelsk.

Men heldigvis findes der gode programmer, som er helt gratis. De bedste gratisprogrammer til nybegynderen er uden tvivl enten Googles Picasa (http://picasa.google.com) eller XnView (http://www.xnview.org). De er nemme, gode og hurtige, de er fine til at holde styr på billederne, og de er på dansk. Personligt foretrækker jeg XnView, men Picasa er nok lidt nemmere at komme i gang med og i Picasa kan man oprette "albums" på tværs af sine mapper, vel at mærke uden at skulle lave kopier af sine billeder. Picasa har dog en svaghed i filhåndteringen: det er for nemt ved en fejltagelse at overskrive en fil. Også Fast Stone Imageviewer er fint (http://www.faststone.org/). Alle de nævnte programmer er på dansk og har dansk brugervejledning. Jeg har også i mange år sværget til Irfan View (http://www.irfanview.com), som er et fikst lille program til billedforbedringer, men ikke helt så god til billedorganisering, som de 3 andre programmer. Irfan View fås også på dansk, men brugervejledningen er på engelsk.

Billige købeprogrammer er f.eks. Paint Shop Photo Album og Adobe Photo Shop Album. Også disse programmer er nemme og hurtige, men de kan reelt ikke ret meget mere end de nævnte gratis programmer. De koster knap 400,-.

For den "seriøse" amatørfotograf, som gerne vil lave billedmanipulationer og mere avanceret fotokorrektion, arbejde med lag og reparere f.eks. perspektivfejl etc. er Adobe Photo Shop Elements det rigtige valg. Programmet koster knap 800,-. Adobe Photoshop Elements er også god til at holde orden på dine billeder. Fotobladet Digital Foto har i mange år i træk kåret dette program som det bedste billedbehandlingsprogram. Man kan som regel låne en gratis prøveudgaver af programmet på http://www.adobe.dk. Adobe Photoshop Elements kan også lægge tekster og lidt grafik ind på dine fotos, men hvis du får lyst til at kombinere grafik og foto i større omfang skal du have et fuldt udbygget program. Paint Shop Pro er et meget anerkendt program. Det kan stort set alt vedr. fotokorrektion og det er derudover et fint program til webgrafik og andet grafik. Paint Shop Pro ligger som regel som et gratis prøveprogram på de CD-rommer, som følger med mange af edb-bladene, f.eks. Digital Foto eller fra http://corell.com. Efter udløb af testperioden koster det godt 1.000,. Jeg brugte tidligere Paint Shop Pro, men det blev for omfattende - og dermed for kompliceret - til mit behov, og som sagt bruger jeg nu Adobe Photo Shop Elements. Det mest udbyggede grafik- og billedbehandlingsprogram er Adobe Photo Shop, "billedbehandlingsprogrammernes Rolls Royce". Det koster knap 7.000,-. De fleste professionelle fotografer bruger dette program, men hvis du i første omgang kun vil arbejde med fotografier, er det alt for omfattende. Og mange hævder, at Paint Shop Pro kan stort set det samme til en brøkdel af prisen. Med disse større og mere omfattende programmer følger der en ulempe med: de er langsommere at åbne og lukke. Derfor er det godt at have IrfanView eller XnView ved siden af.

Hvis du især har brug for at holde styr på rigtig mange billeder, så er ACDSee "kongen"(http://www.acdsee.com//).

Billeder på hjemmesider

Man kan ikke uden videre lægger sine scannede fotos eller fotos fra et digitalkamera op på en hjemmeside. Fotografierne skal først behandles og optimeres i et billedbehandlingsprogram. Hvis man ikke gør dette, bliver de som regel for store og tager alt for lang tid at indlæse. Ofte bliver de også grynede, mørke eller får forvrængede dimensioner. Så der er ingen vej uden om: du må lære at optimere fotos i et billedbehandlingsprogram. Optimering vil sige at få billedet til at se pænere ud og at få fil-størrelsen så lav som muligt af hensyn til svartider. Du skal derfor lære at

- bortskære de dele af billedet, som kun fylder op og ikke viser noget (et portræt behøver f.eks. kun at vise ansigtet og ikke hele overkroppen) ("crop")

- forbedre lys, kontrast og evt. farver ("enhance")

- formindsk billedet så det får en god størrelse på skærmen ("risize" eller "resample")

- komprimér fil-størrelsen, dvs. reducer billedkvaliteten så meget som muligt, uden at dette bliver synligt med det blotte øje ("compress", eller "reduce quality")

- lagre din fil i det rigtige format (jpg til fotos og gif til grafik) )

Lær om billedbehandling

Billedbehandlingsprogrammernes hjælp-funktioner er som regel gode, men hvis du synes, at du savner overblikket, så lær mere på f.eks. http://www.fotoviden.dk eller endnu bedre: køb et "48 -kroners hæfte" om digital billedbehandling på posthuset. Jeg har selv brugt Michael Karboes "Billedbehandling - lær det selv", fra forlaget Libris. Dette hæfte kommer godt rundt om den grundlæggende teori om pixels, opløsning og filstørrelser og underviser blandt andet i brug af Irfan View. XnView behandles i Thomas Nykrogs hæfte "Gratis billedbehandling" og Picasa behandles i Steve Schwarts' "Picasa 2", begge hæfter er også udgivet af Libris.(Bemærk dog at 48-kroners hæfterne efterhånden er steget til 60 - 90 kroner. På http://digitalfoto.dk er der gratis undervisningsvideoer, som man også kan købe, for eksempel ved at abonnere på tidsskriftet.

Men tingene udvikler sig hele tiden. Prøv en gang at slå op på søgemaskinen Google med søgeordet "billedbehandling".

Word og billeder

Hvis du har prøvet at lægge et billede ind i words, har du måske oplevet at din word-fil bliver ualmindelig stor. Hvis dette er tilfældet bør du billedbehandle som nævnt under Billeder På hjemmesider. Men herudover skal du også være opmærksom på, at emf formatet er skræddersyet til Words. Jeg har ikke selv den store erfaring i emf, men det ser ud til at filerne bliver mindre end med jpg og gif, samt at man kan layoute uden brug af tabeller eller tekstbokse. Herudover er det vigtigt at billedfilen importeres via Indsæt > Billede > Fra fil og ikke via cut-and-paste (klip og sæt ind). IrfanView er lynhurtig til at ændre filformater. Men hvis du vil være helt sikker på hvordan resultatet ser ud, når du er færdig, så prøv med tabeller eller konverter til pdf inden du mailer en word-fil med indsatte billeder. På http://cutepdf.com/ kan du hente en gratis pdf-oversætter.