Fattigvæsen

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Fattigvæsen, fattigforsorg og fattighjælp, offentlige eller private foranstaltninger med det formål at støtte mennesker, der ikke selv var i stand til det, fordi de eksempelvis var syge eller uden arbejde. Få hjælp her til overblik indenfor fattigvæsnet og den sociale hjælp.

Historisk

Almisse

Læs uddybende artikel Almisse

En almisse er en gave til et nødlidende menneske, givet af religiøse grunde eller af medlidenhed.

Forsørgelsessted

Læs uddybende artikel Forsørgelsessted

Fra 1708 skulle det enkelte sogn forsørge sine fattige, så man kunne begrænse det omfattende tiggeri. Først i begyndelsen af 1800-tallet blev ordningen finansieret, der blev indført en fattigskat, indrettet fattigkommissioner - og dermed blev det afgørende at definere den enkeltes forsørgelsessted, så sognene ikke betalte ydelser til fremmede.

Fattiggård

Læs uddybende artikel Fattiggård

Fattiggårdene i købstæderne var et forsøg på at inddæmme tiggeriet; her kunne en del af byens trængende få ophold og forplejning. På landet stod kirken for at fordele den bistand, fattige modtog, men omkr. 1860 blev der også her skabt en institution, oftest en gård, hvor lemmerne som modydelse for kost og logi skulle udføre et arbejde. Byernes fattiggårde blev ligeledes omdannet til arbejdsanstalter.

Sygekasser

Læs uddybende artikel Sygekasse

En sygekasse var en forening, der sikrede hjælp til syge, eller en sygeforsikring for arbejdere; den offentlige sygesikring blev indført trinvist 1893-1960

Eksterne henvisninger