Hamborg

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Hansestaden Hamburg ved Elben har bevaret sin selvstændighed i moderne tid og er ligesom Bremen og Berlin en bystat. Byen ligger ved Holstens sydgrænse og havde tidligere spredte eksklaver i Holsten og Lauenburg. Byens område er udvidet kraftigt i det 20. årh., så store dele af det sydlige Holstein og det nordlige Niedersachsen nu hører under Hamburg. Mest markant er indlemmelsen af Altona og Wandsbek (Holsten) og Harburg-Wilhelmsburg (Hannover) i 1937.

Staatsarchiv Hamburg rummer dermed ud over kilder til byens forvaltning også de dele af byen Altonas arkivalier, der overlevede bombardementerne under 2. verdenskrig. Herunder også kirkebøger, også vedr. ikke-kristne menigheder.

Kirkebøgerne for det byområdet frem til 1874 skal søges i de kirkebogsarkiver, der dækker området; i Nordkirche (Slesvig-Holsten, Hamborg, Mecklenburg, Vorpommern) finder man det søgte arkiv i de enkelte Kirchenkreisarchive. Kirkebøgerne for Harburg findes i Hamburg-Ost

Personregistrene for hele byområdet dækker fødsler, vielser og dødsfald fra 1874 til i dag. Hertil er der udarbejdet generalregistre, som gør det muligt at konstatere, om en person dukker op i personregistrene og i hvilket delområde af byen, man skal søge videre.

Staatsarchiv Hamburg foretager ikke opslag, men henviser gerne til rutinerede slægtsforskere, der er villig til at påtage sig kontraktarbejde.

Online

  • Søgbar biblioteksserver der søger i digitaliserede tekster fra Staats- og Universitätsbibliothek Hamburg