Hertugdømmet Slesvig

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
220px-Slesvig-counties.png

Slesvig eller Hertugdømmet Slesvig, i dag kendt som Sønderjylland og Sydslesvig, var et dansk område som grænsede op til Holsten (nu Tyskland) på den ene side og Danmark på den anden. Som et udfald af 1864-krigen blev Slesvig tysk.

Efter 1. verdenskrig afholdtes der folkeafstemning i de nordligste dele af området; resultatet var at Nordslesvig blev dansk igen og Sydslesvig forblev tysk

Mellem grænsen ved Kongeåen og Ejderen befandt der sig til 1864 en del Kongerigske enklaver og kongerigsk strøgods under Riberhus birk. Desuden lå området omkring Ribe som en 'ø' syd for Kongeågrænsen, afskåret fra Kongeriget af Kalvslund herred.

Enklaverne blev efter 1864 mageskiftet med Nørre Tyrstrup herred, og dele af Kalvslund herred kom under Ribe Amt. Hermed havde Ribe Købstad efter byggeri af en ny nordligere vej til Foldingbro forbindelse til resten af kongeriget, uden at trafikken skulle passere de gamle grænsestationer ved Gredstedbro og Foldingbro.

Amtsgrænserne blev ændret med grænsen 1920: det oprindelige Tønder Amt blev delt i det danske Tønder Amt og Südtondern, ligesom området nord for industribyen Flensborg By, dvs. Bov Sogn blev delt; sognets sydlige dele, der var forstæder til Flensborg, kom til at ligge syd for grænsen.

Amter

1920 -
Sønderjylland:

Schleswig:

Jurisdiktioner

Enevældens strukturreformer, der ryddede om i Kongerigets forvaltningsenehder, fik ikke virkning i hertugdømmet Slesvig. Her skal man kende de enkelte jurisdiktionstyper, når man leder efter f.eks. retsakter

Se også

Henvisninger