Hjælp:Billeder

Fra DS-Wiki
Version fra 26. aug 2019, 18:15 af Buchard (diskussion | bidrag) Buchard (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Hjælp.png
Hjælp

Rent teknisk er der to muligheder for at tilføje billeder til dine artikler på DS-wiki. Den ene mulighed er, at lægge billederne på din egen server eller hjemmeside, og så indsætte et link i artiklen. Den anden mulighed er, at uploade billederne direkte til DS-wiki, og så indsætte dem herfra. Begge disse muligheder har fordele og ulemper. Derfor er der nogle ting, som du altid skal være opmærksom på.

Ophavsret

Billeder er lige som tekst omfattet af loven om ophavsret. Derfor må du til dine artikler aldrig nogensinde bruge billeder, som du sådan lige har fundet på nettet. Brug altid kun billeder, som du selv har lavet, eller hvor du har fået udtrykkelig tilladelse fra den, der har lavet billedet. Hvis du holder dig til det, kan det ikke gå galt. Hvis du derimod lægger ulovlige billeder ind, så vil de blive fjernet uden yderligere varsel!

Linkning af billeder

Den ene mulighed for at tilføje billeder er, at lægge dem på sin egen hjemmeside, og så indsætte et link i artiklen. Her er det vigtigt, at billedet altid er til rådighed. Det ser jo grimt ud, hvis det pludselig forsvinder. Derfor bør du i princippet kun lægge det på din egen server eller hjemmeside, så du altid har kontrol over det.

Upload af billeder

Den anden mulighed er, at uploade billederne direkte til DS-wiki. For at gøre det, går du først ind på siden Læg en fil op her eller i menuen til venstre. Klik på Gennemse, for at vælge filen på din egen harddisk. Under Målnavn skriver du det navn, som filen skal gemmes under på serveren. Det er en god ide, at give den et beskrivende navn, så den er til at finde igen. Bemærk, at navnet ikke må indeholde bogstaverne æ, ø og å! Under Beskrivelse/kilde giver du en nærmere beskrivelse af billedets indhold, hvor det stammer fra og hvem der har lavet billedet. Tryk så på knappen Læg en fil op.

Ud over at billedet skal være lovligt i henseende til ophavsretten, er der også begrænsninger på filformatet. Tilladte formater er JPG, PNG og GIF. Filen må højst være 200 kb stor og største vandrette opløsning er 600 pixels. Det lyder måske ikke af meget, men billederne er jo kun beregnet til at placeres som illustrationer inde i artiklerne, og derfor er det rigeligt. Hvis disse regler ikke overholdes, vil billederne blive slettet og i gentagne tilfælde kan du miste retten til at uploade billeder.

Når billederne er lagt op, kan de findes i listen på siden Billedoversigt.

Indsæt billeder i teksten

Når billedet er lagt på nettet, skal det sættes ind i artiklen.

Hvis du har valgt at lægge det på din egen server/hjemmeside, er det nok at indsætte billedets URL i artiklens tekst. Det er nemt, men der er ikke de store muligheder for at tilpasse den måde, det vises på. Derfor er det bl.a. vigtigt, at billedet har den ønskede størrelse.


Det skriver du Det ser du
http://www.helbo.org/pic/bismer.jpg

Her er et billede af en bismervægt

http://www.helbo.org/pic/bismer.jpg

Her er et billede af en bismervægt


Hvis du har uploadet billedet til DS-wiki, eller hvis du vil bruge et billede, som en anden bruger har uploadet, og som du har fundet i billedoversigten, er der flere formatteringsmuligheder. Her er nogle eksempler:


Det skriver du Det ser du
[[Billede:bismer.jpg|thumb]]

Her er et billede af en bismervægt

Bismer.jpg

Her er et billede af en bismervægt

[[Billede:bismer.jpg|thumb|left]]

Her er et billede af en bismervægt

Bismer.jpg

Her er et billede af en bismervægt

[[Billede:bismer.jpg|thumb|center|Her er et billede af en bismervægt]]
Her er et billede af en bismervægt