Hjemmesider: Forskelle mellem versioner

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
(Ønsker lidt finere design.)
Linje 1: Linje 1:
== '''Hjemmesider''' ==
== Hjemmesider ==


Denne vejledning henvender sig til hjemmeside-amatører, som gerne vil i gang med at lave hjemmesider til foreninger og privat brug.
== Før vi starter ==
Som det første skal du finde ud af hvad du vil med din slægtforskning.
Som grundlag vil du nok have at der skal være plads til hele din slægtforskning samt en masse billeder. For at alt dette skal kunne virke skal du have plads til dette. Alt efter hvor mange personer du har og hvor mange billeder du har i din slægtforskning, bestemmer hvordan du skal gå hen som næste.


Denne vejledning henvender sig til hjemmeside-amatører, som gerne vil i gang med at lave hjemmesider til foreninger og privat brug.
; Hvis du vil bruge dit slægtforskning program som du har købt/bruger og ikke ønsker andre skal kunne rediger i data.
: Behøver du kun et simpel domain med HTML og godt med plads til dine ting. De fleste slægtforskning programmer har nemlig mulighed for at exporter din slægtforskning data til en hjemmeside. Herefter skal du så bare lægge din siden op, der er nogle slægtforskning programmer også indbygget denne funktion.
 
; Ønsker du et side hvor hele din familie kan rediger/tilføje data efterhånden.
: Så vil jeg anbefalde programmer som phpgedview, Retrospec, phpmyfamilie eller familiekrøniken, Geni.<br>'''De 3 først''' kræver dog en lidt støre internet expertice, men der er dog hjælp at hente hvis du ønsker bruge disse. Samtid er de god til at importer en evt. gedcom fil du vil have haft fra tidliger slægtforskning.<br>'''De 2 sidste''' nævnte, er sider hvor det hele stort set er lavet for dig. Kræver kun at du indtaster oplysninger fra starten af. De har begge på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at importer en gedcom fil.
 
; Starter du helt fra bunden og ønsker bare at komme igang udanset pris.
: Så kan der anbefales familiekrøniken. Kan din familie engelsk kan du bruge Geni, der er også andre af disse former. [http://www.onefamilytree.com/default.aspx OneFamilyTree], [http://www.myfamily.com myfamily]. Dog kan disse dog ikke varmt anbefaldes hvis du ikke ønsker din slægt fil skal blive offentlig.<br>Evt. bruge 123hjemmeside.dk
 
== Krav til hjemmeside ==


For at lave hjemmesider skal man have
For at lave hjemmesider skal man have
.. et webhotel
* .. et webhotel
.. dit eget hjemmesidenavn ("domæne")
* .. et hjemmesideprogram, til at lave dine hjemmesider med
.. et hjemmesideprogram, til at lave dine hjemmesider med
* .. et billedbehandlingsprogram  
.. et billedbehandlingsprogram  
 
; Webhotel og dit eget navn på hjemmesiden.
Nogle internetudbydere tilbyder gratis webhotel ''(f.eks. Stofanet, TDC, get2net samt andre Internet udbyder)'', dog er disse meget simpel og kan kun bruges HTML, men det kan også være godt nok for nogle.
 
Men hvis du vil have en hjemmeside med dit eget navn, skal du have fat i en udbyder af webhoteller.
 
=== Webhotel ===
 
; Forslag til webhotel udbyder.
 
* [http://www.web10.dk Web10] Pris.11,25 pr måned
* [http://one.com One.com] Pris. fra 11,25 til 45 kr. pr måned. Alt efter valg
* [http://cliche.dk Cliche] Pris. fra 1-30 kr. pr måned. Alt efter valg
* [http://www.123hjemmeside.dk 123hjemmeside.dk]. Pris. 0kr dog ved mere valg koster det.
 
'''HUSK:''' til denne pris kommer der ca. 295 kr som gå til domainhost
 
; Gratis webhotel udbyder
Man kan også finde gratis webhotel udbyder, dog er disse altid med popup reklammer.
''(Det er jo den måde de tjene penge, til at betale for webhotellet)''


'''Webhotel og dit eget navn på hjemmesiden.'''
Her er en god list<br>
http://www.0php.com/free_PHP_hosting.php


Nogle internetudbydere tilbyder gratis webhotel (f.eks. Stofanet og TDC), men hvis du vil have en hjemmeside med dit eget navn, skal du have fat i en udbyder af webhoteller. Jeg bruger [http://www.web10.dk Web10]. Web10 er meget billige, og det fungerer fint. De kan også skaffe dig et navn på dit webhotel. Det går helt automatisk, når du går ind på deres hjemmeside. I samme prisklasse er one.com og Cliche, som også er meget brugt.
== Kom igang ==
Mange nybegyndere kan godt lide[http://www.123hjemmeside.dk 123hjemmeside.dk]. De er dyrere men nemme at komme i gang med.
 
Der findes også helt gratis sider. Prøv at slå "Hjemmesider" op på Google.
Har du registere en domain eller fået en hjemmeside.
Så læs her hvordan du kommer igang med at bruge den til din slægtforskning.
'''Lær at lave hjemmesider'''
 
=== Slægtforskning program ===
 
De programmer der kan lave en hjemmeside til dig er som følgende.
 
* PAF
* Brother Keep
* WinFamily
 
==== PAF ====
 
# Åben PAF i din slægtforskning fil
# Tryk på ikon '''Create web Page'''<br><br>[[Billede:Paf createpage.jpg]]<br><br>Eller Tools->Create Webpage<br>[[Billede:Paf createpage2.jpg]]
# På først side bliver man spurgte om hvordan du vil have oplysninger vist.<br>[[Billede:Paf createpage3.jpg]]<br>Hvordan disse skal vise bestemmer du selv.
# Tryk NEXT >
# Udfyld felterne som du ønsker heri.<br>Eksempel.:<br>[[Billede:Paf createpage4.jpg]]
# Tryk Finish
 
Siderne vil så blive gemt i den nævnte mappe. ''(I dette eksempel '''K:\Dokumenter\Web\JanBoesga''')''
 
Nu skal vi oplæg filerne på hjemmeside. Dertil skal du bruge et FTP program.
 
Af FTP programmer kan nævnes.:
* [http://sourceforge.net/projects/filezilla FileZilla]
 
For at kunne opload filer til din webhotel, kræver det du har din oplysninger til at forbinde dig med dit webhotel. Dem fik du efter du har registered dig hos dem, hvis ikke kontakt dit webhotel og bed om dem igen.
 
; Hurtig Guide til FTP program
# Start dit FTP program.
# Skriv adresse, host og password ind i forbindelsen.
# Forbinde til din webhotel.
# Sæt Venstre vindue til at pege i k:\Dokumenter\Web\JanBoesga\<br>Lidt info.:<br>Til Venstre er normalt det vindue hvori du har din egen computer og skal naviger som et almindeling vindows vindue.<br>Til højre er vindue for hvor du er på webhotelet.
# Gå i den mappe du vil have dine filer. Mange vælger at bruge en subdomain/under mappe. Det kunne evt. hedde minslaegt. '''Bemærk''': brug ikke dansk bogstaver til brug i mappe på webhotel. De vil typisk ikke kunne bruges og derved skabe større problemmer ind gavn.
# Uplæg filerne.
 
=== phpGedview, Retrospe, phpmyfamili osv. ===
 
Ønsker du at bruge et advanceret brug af slægtforskning hvori din slægt kan være med i at tilføje/rediger samt du ikke behøver at uplæge filerne heletiden. Så dette nok nået for dig.
 
==== Liste ====
Her er en lise over de muligheder der er.
* [http://www.phpgedview.net phpgedview]<br>phpGedview er et stor omfattende slægtforskning visning site, som er lavet af andre bruger til gratis brug. Der kan diskuteres om den er brugervenlig, men der findes måder at gøre siden mere personlig hvis man kender til template. Kan findes hjælp til dette på phpgedview forum.<br>phpGedview har en [http://wiki.phpgedview.net/da/index.php?title=Installation dansk guide], ikke fuldgørende men det er også en wiki side hvor bruger kan tilføje dertil.
* [http://www.infused-solutions.com/retrospect2/ Retrospect]<br>Retrospect kan man faktisk ikke rediger i og designeren har ikke planner om at gøre dette muligt. Har dog taget dette med da det er så udsædvanlig godt og simpel og også et mellem led til næste.
* [http://www.phpmyfamily.net/ phpMyfamily]<br>Et meget simpel og nemt at bruge site, er ikke så stort og tung som phpGedview. Men måske lidt for simpel for nogle.
 
=== FamilieKrønik / Geni ===
 
 
 
== Lær at lave hjemmesider ==
 
Der findes MANGE guider på nettet til hvordan du kommer igang med at lære at lave hjemmesider. Her er nogle links.
 
=== Links ===
 
* [http://www.libris.dk Libris] - Hvis du vil lære at lave hjemmesider fra bunden af
* [http://www.libris.dk/it_litteratur/webkonstruktion/vis_produkt/shop/hjemmesider-laer-det-selv-2-udg/?cHash=5e0f350b12 Hjemmesider lær det selv].
* [http://www.kimludvigsen.dk/libris/kompozer Hjemmesider med KompoZer]
* [http://www.libris.dk/bm/bilag/hjemmesider_for_absolutte_begyndere Hjemmesider for abslutte nybegyndere]
* [http://www.novicen.dk Novicen]
 
; Microsoft Frontpage
* [http://office.microsoft.com/training/default.aspx Front Page træningsprogram
* [http://www.ritaolesen.dk Rita]


Hvis du vil lære at lave hjemmesider fra bunden af, så udgiver forlaget [http://www.libris.dk Libris] gode og billige hæfter. Jeg brugte selv Mikael Karbos [http://www.libris.dk/it_litteratur/webkonstruktion/vis_produkt/shop/hjemmesider-laer-det-selv-2-udg/?cHash=5e0f350b12 Hjemmesider lær det selv]. Men den er fra 2003 og i mellemtiden er der kommet nyere hæfter.
; Spg. eksperter
* [http://www.eksperten.dk Eksperten]
* [http://www.itsvar.dk IT Svar]
* [http://www.winhelp.dk Winhelp]


Jeg vil anbefale Kim Ludvigsens hæfte: [http://www.kimludvigsen.dk/libris/kompozer Hjemmesider med KompoZer]
=== CMS ===
Men også hæftet [http://www.libris.dk/bm/bilag/hjemmesider_for_absolutte_begyndere Hjemmesider for abslutte nybegyndere]ser OK ud.
Når du har lært det grundlæggende via Composer eller KompoZer, er du klar til at beslutte dig for et mere avanceret program. Der findes masser af gode programmer. For "ikke professionelle" vil jeg vil anbefale at koncentrere undersøgelserne om disse to: Stones Webwriter og Microsoft Front Page, som man stadig (april 2008) kan købe, men er ved at blive afløst af noget nyt som kan konkurrere med de større, dyrere og mere professionelle programmer.
Begge disse programmer har sine svorne tilhængere - og modstandere. Jeg bruger selv Front Page. Det er nemt og hurtigt og minder meget om Word. Så hvis man kan sin Word, er Front Page et godt valg. Der findes Libris-hæfter til begge programmer.
Derimod er det et dårligt valg at bruge Word. Det kan lade sig gøre, men det ender hurtigt i rod og uoverskuelighed.


I de senere år, er der opstået en ny type hjemmeside programmer, som kaldes "Content Management Systems" (CMS). Ideen er, at de baserer sig på faste skabeloner, således at indholdet meget nemt kan vedligeholdes direkte via en browser (f.eks. Internet Explorer) og uden et egentligt hjemmesideprogram. Hvis man bruger Web10 som internetudbyder, er deres CMS-system Active Builder både nemt og oven i købet gratis.
I de senere år, er der opstået en ny type hjemmeside programmer, som kaldes "Content Management Systems" (CMS). Ideen er, at de baserer sig på faste skabeloner, således at indholdet meget nemt kan vedligeholdes direkte via en browser (f.eks. Internet Explorer) og uden et egentligt hjemmesideprogram. Hvis man bruger Web10 som internetudbyder, er deres CMS-system Active Builder både nemt og oven i købet gratis.


Der findes også mere omfattende (og gratis) CMS programmer. For nybegynderen er de sværere at komme i gang med og man skal kunne noget mere computer. Man kan nemt starte den nye religionskrig ved at anbefale det ene frem for det andet, men uden at gå nogen for nær, tror jeg nok at Joomla og Wordpress er mest populært lige nu. Typo3, PostNuke og DotNetNuke har også mange faste brugere, - men de er ''ikke'' for nybegyndere. Slå op på Google med "Gratis CMS", så får du et hav af forslag og også gode argumenter for det ene frem for det andet.  
* postnuke
* DotNetNuke
* [http://www.joomla.org Joomla]<br>Til dette findes der et module hvori man kan indlægge sin slætforskning ligesom phpGedview og de andre.
** [http://sourceforge.net/projects/jgen-database Jgen]
** Også et til phpgedview<br>http://joomlacode.org/gf/project/phpgedview/
* [http://wordpress.org/ Wordpress] - er ikke cms men et blog.
* Mambo
 
[http://www.tribalpages.com Tribal Pages]
   
   
Der findes et utal af vejledninger nettet. Start med [http://www.novicen.dk Novicen] som giver en god generel introduktion til web-design og til Stones Webwriter. Microsoft har et godt  [http://office.microsoft.com/training/default.aspx Front Page træningsprogram]. På [http://www.ritaolesen.dk Rita] kan du se meget om Front Page. Herudover er der utallige steder, hvor man kan spørge om hjælp, f.eks. [http://www.eksperten.dk Eksperten], [http://www.itsvar.dk IT Svar] og [http://www.winhelp.dk Winhelp]
== Billeder hjemmesider. ==


Ud over disse generelle hjemmesidemuligheder, findes der også specialiserede muligheder for slægtsforskere. Se for eksempel [http://www.tribalpages.com Tribal Pages] og DIS Danmarks oversigt over software.
Bemærk: man kan ikke uden videre lægge sine billeder på sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Se DIS-Wikis artikel om [[Billedbehandling]].


'''Billeder på hjemmesider.'''
[[Kategori: Slægtforskning]]
 
Bemærk: man kan ikke uden videre lægge sine billeder på sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Se DIS-Wikis artikel om [[Billedbehandling]].

Versionen fra 4. apr. 2008, 13:43

Hjemmesider

Denne vejledning henvender sig til hjemmeside-amatører, som gerne vil i gang med at lave hjemmesider til foreninger og privat brug.

Før vi starter

Som det første skal du finde ud af hvad du vil med din slægtforskning.

Som grundlag vil du nok have at der skal være plads til hele din slægtforskning samt en masse billeder. For at alt dette skal kunne virke skal du have plads til dette. Alt efter hvor mange personer du har og hvor mange billeder du har i din slægtforskning, bestemmer hvordan du skal gå hen som næste.

Hvis du vil bruge dit slægtforskning program som du har købt/bruger og ikke ønsker andre skal kunne rediger i data.
Behøver du kun et simpel domain med HTML og godt med plads til dine ting. De fleste slægtforskning programmer har nemlig mulighed for at exporter din slægtforskning data til en hjemmeside. Herefter skal du så bare lægge din siden op, der er nogle slægtforskning programmer også indbygget denne funktion.
Ønsker du et side hvor hele din familie kan rediger/tilføje data efterhånden.
Så vil jeg anbefalde programmer som phpgedview, Retrospec, phpmyfamilie eller familiekrøniken, Geni.
De 3 først kræver dog en lidt støre internet expertice, men der er dog hjælp at hente hvis du ønsker bruge disse. Samtid er de god til at importer en evt. gedcom fil du vil have haft fra tidliger slægtforskning.
De 2 sidste nævnte, er sider hvor det hele stort set er lavet for dig. Kræver kun at du indtaster oplysninger fra starten af. De har begge på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at importer en gedcom fil.
Starter du helt fra bunden og ønsker bare at komme igang udanset pris.
Så kan der anbefales familiekrøniken. Kan din familie engelsk kan du bruge Geni, der er også andre af disse former. OneFamilyTree, myfamily. Dog kan disse dog ikke varmt anbefaldes hvis du ikke ønsker din slægt fil skal blive offentlig.
Evt. bruge 123hjemmeside.dk

Krav til hjemmeside

For at lave hjemmesider skal man have

  • .. et webhotel
  • .. et hjemmesideprogram, til at lave dine hjemmesider med
  • .. et billedbehandlingsprogram
Webhotel og dit eget navn på hjemmesiden.

Nogle internetudbydere tilbyder gratis webhotel (f.eks. Stofanet, TDC, get2net samt andre Internet udbyder), dog er disse meget simpel og kan kun bruges HTML, men det kan også være godt nok for nogle.

Men hvis du vil have en hjemmeside med dit eget navn, skal du have fat i en udbyder af webhoteller.

Webhotel

Forslag til webhotel udbyder.
  • Web10 Pris.11,25 pr måned
  • One.com Pris. fra 11,25 til 45 kr. pr måned. Alt efter valg
  • Cliche Pris. fra 1-30 kr. pr måned. Alt efter valg
  • 123hjemmeside.dk. Pris. 0kr dog ved mere valg koster det.

HUSK: til denne pris kommer der ca. 295 kr som gå til domainhost

Gratis webhotel udbyder

Man kan også finde gratis webhotel udbyder, dog er disse altid med popup reklammer. (Det er jo den måde de tjene penge, til at betale for webhotellet)

Her er en god list
http://www.0php.com/free_PHP_hosting.php

Kom igang

Har du registere en domain eller fået en hjemmeside. Så læs her hvordan du kommer igang med at bruge den til din slægtforskning.

Slægtforskning program

De programmer der kan lave en hjemmeside til dig er som følgende.

  • PAF
  • Brother Keep
  • WinFamily

PAF

  1. Åben PAF i din slægtforskning fil
  2. Tryk på ikon Create web Page

    Paf createpage.jpg

    Eller Tools->Create Webpage
    Paf createpage2.jpg
  3. På først side bliver man spurgte om hvordan du vil have oplysninger vist.
    Paf createpage3.jpg
    Hvordan disse skal vise bestemmer du selv.
  4. Tryk NEXT >
  5. Udfyld felterne som du ønsker heri.
    Eksempel.:
    Paf createpage4.jpg
  6. Tryk Finish

Siderne vil så blive gemt i den nævnte mappe. (I dette eksempel K:\Dokumenter\Web\JanBoesga)

Nu skal vi oplæg filerne på hjemmeside. Dertil skal du bruge et FTP program.

Af FTP programmer kan nævnes.:

For at kunne opload filer til din webhotel, kræver det du har din oplysninger til at forbinde dig med dit webhotel. Dem fik du efter du har registered dig hos dem, hvis ikke kontakt dit webhotel og bed om dem igen.

Hurtig Guide til FTP program
  1. Start dit FTP program.
  2. Skriv adresse, host og password ind i forbindelsen.
  3. Forbinde til din webhotel.
  4. Sæt Venstre vindue til at pege i k:\Dokumenter\Web\JanBoesga\
    Lidt info.:
    Til Venstre er normalt det vindue hvori du har din egen computer og skal naviger som et almindeling vindows vindue.
    Til højre er vindue for hvor du er på webhotelet.
  5. Gå i den mappe du vil have dine filer. Mange vælger at bruge en subdomain/under mappe. Det kunne evt. hedde minslaegt. Bemærk: brug ikke dansk bogstaver til brug i mappe på webhotel. De vil typisk ikke kunne bruges og derved skabe større problemmer ind gavn.
  6. Uplæg filerne.

phpGedview, Retrospe, phpmyfamili osv.

Ønsker du at bruge et advanceret brug af slægtforskning hvori din slægt kan være med i at tilføje/rediger samt du ikke behøver at uplæge filerne heletiden. Så dette nok nået for dig.

Liste

Her er en lise over de muligheder der er.

  • phpgedview
    phpGedview er et stor omfattende slægtforskning visning site, som er lavet af andre bruger til gratis brug. Der kan diskuteres om den er brugervenlig, men der findes måder at gøre siden mere personlig hvis man kender til template. Kan findes hjælp til dette på phpgedview forum.
    phpGedview har en dansk guide, ikke fuldgørende men det er også en wiki side hvor bruger kan tilføje dertil.
  • Retrospect
    Retrospect kan man faktisk ikke rediger i og designeren har ikke planner om at gøre dette muligt. Har dog taget dette med da det er så udsædvanlig godt og simpel og også et mellem led til næste.
  • phpMyfamily
    Et meget simpel og nemt at bruge site, er ikke så stort og tung som phpGedview. Men måske lidt for simpel for nogle.

FamilieKrønik / Geni

Lær at lave hjemmesider

Der findes MANGE guider på nettet til hvordan du kommer igang med at lære at lave hjemmesider. Her er nogle links.

Links

Microsoft Frontpage
Spg. eksperter

CMS

I de senere år, er der opstået en ny type hjemmeside programmer, som kaldes "Content Management Systems" (CMS). Ideen er, at de baserer sig på faste skabeloner, således at indholdet meget nemt kan vedligeholdes direkte via en browser (f.eks. Internet Explorer) og uden et egentligt hjemmesideprogram. Hvis man bruger Web10 som internetudbyder, er deres CMS-system Active Builder både nemt og oven i købet gratis.

Tribal Pages

Billeder på hjemmesider.

Bemærk: man kan ikke uden videre lægge sine billeder på sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Se DIS-Wikis artikel om Billedbehandling.