Projekt Folketællinger

Fra DS-Wiki
Version fra 20. maj 2012, 18:13 af Poul Wachmann (diskussion | bidrag) Poul Wachmann (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
KILDEPORTALEN
Projekt Folketællinger
her: Projekt Folketællinger

Søgning i folketællinger:

Kildebeskrivelse:

Information om projektet:

Download:

Kontakt:

Kategorier:

Projekt Folketællinger er en del af DIS-Danmarks Kildeportal. Formålet med Projekt Folketællinger er at indeksere det digitaliserede kildemateriale, så online søgning efter personer i folketællingerne er mulig. Projektet er initieret og styres af DIS-Danmark i samarbejde med Statens Arkiver.

Søgning i folketællinger

(Forfatning af tekst udestår)

Indtastning fra kildematerialer

(Forfatning af tekst udestår)

Konvertering af DDD folketællinger

Indtastning af folketællinger startede i 1993 og er i dag kendt som KIP. I maj 2012 er der ialt registreret næsten 15 millioner poster fra folketællinger frem til 1930. Udover de egentlig danske folketællinger er der også registreret folketællinger fra Grønland, Færøerne, De Vestindiske Øer, Slesvig og Holsten. Før 2005 startede Arkivalieronline med at lægge scannede kirkebøger ud på Internettet og fra 2006 og fremefter blev der ligeledes lagt folketællinger ud på Arkivalieronline. Arkivalieronline indeholder i dag folketællinger fra 1787 til 1930 for kongedømmet uden hertugdømmerne, Grønland, Færøerne og De Vestindiske Øer.

Formålet med denne del af Projekt Folketællinger er at sammenkoble indtastningerne fra Dansk Demografisk Database (DDD) med de tilsvarende billeder på Arkivalieronline. Der skabes herved enestående muligheder for at søge efter personer i folketællinger og samtidig få vist det originale kildemateriale.

Vejledningen til konvertering af DDD folketællinger til Kildeportalen beskriver de tilføjelser og ændringer, der skal foretages for at tilpasse filerne. Artiklen med ofte stillede spørgsmål til konverteringen angiver, hvordan man skal forholde sig i forskellige situationer, der kan opstå under konverteringen. Infoboksen øverst til højre på siden gør det nemt at hoppe mellem de forskellige artikler omkring Projekt Folketællinger.

Affotografering af folketællinger

Der foreligger på nuværende tidspunkt (maj 2012) ingen planer fra Statens Arkiver om at gøre folketællinger fra Grønland, Færøerne, De Vestindiske Øer eller hertugdømmerne tilgængelige på Arkivalieronline. DIS-Danmark søger derfor kontakt til personer, foreninger eller institutioner, der er i besiddelse af affotograferinger af folketællinger fra disse områder eller som har planer om at foretage affotograferinger. Det vil være muligt at placere disse affotograferinger på DIS-Danmarks servere og integrere dem ind i Kildeportalen.