Projekt Folketællinger/ kildeindtastning

Fra DS-Wiki
Version fra 21. maj 2012, 08:09 af Poul Wachmann (diskussion | bidrag) Poul Wachmann (diskussion | bidrag) (Oprettet, ej færdig)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Feltbeskrivelser

1. i fam.

(FT 1787,

Løbenr.

Stednavn

(FT 1787 Stednavn (for eksempel landsby). Dette felt bruges til navne inden for sognet. Det kan for eksempel dreje sig om landsbyer, hovedgårde, områder eller lignende. Gårdnavne, husnavne eller lignende skal indskrives i feltet 'Adresse/matr.nr.'. Feltet udfyldes, som det står i kilden.

Matrikel

Adresse

Her indskrives adresser, matrikelnumre eller specielle gårdnavne og lignende (for eksempel møllen, præstegården). Adressefeltet findes hyppigt i folketællingerne fra byerne, mens matr.nr. tilsvarende hyppigt findes i folketællingerne fra landet. Dette er dog ikke konsekvent gennemført overalt, hvorfor man i tvivlstilfælde må skrive det, man finder mest hensigtsmæssigt.

Husstands/familienr.

(FT 1787

Svarer til samme felt i folketællingen og udfyldes med et fortløbende nummer indenfor kilden.. Er der i kilden tillige oplyst et familienr. skrives husstandsnr. først, derefter familienr. med F foran (for eksempel 334 F1). Der må ikke stå supplerende oplysninger eller kommentarer i dette felt. Selvom der ikke er en husstandsnummerering i folketællingen nummereres disse fortløbende i indtastningen. HUSK: altid at angive når en ny familie begynder ved at give et højere nummer!!

Kildenavn

(FT 1787

Det fulde navn skrives nøjagtigt, som det står i kilden. Navnefeltet er et meget langt felt, der giver mulighed for at skrive alle tilnavne eller andet, der er angivet i kilden.

Køn

(FT 1787

Alder

(FT 1787

Alderen skrives, som det er skrevet i kilden.

Født kildedato

Civilstand

(FT 1787

Man behøver kun at taste første bogstav, hvorefter programmet automatisk udfylder resten. Der er følgende muligheder:

  • ugift
  • gift
  • enke
  • enkemænd
  • fraskilt
  • separeret
  • ?? (i tilfælde, hvor man ikke kan læse kildens oplysning)
  • !! (hvor man mener at vide at civilstandsoplysningen er forkert).

Hvis andre oplysninger i kilden viser at civilstandsoplysningen må være forkert, anføres dette med to udråbstegn !! og forklaringen anføres i bemærkningsfeltet i kantede parenteser [ ].

Nr. ægteskab

(FT 1787 Ægteskab nr. Udfyldes blot med et tal.

Trossamfund

Fødested

Fødested. Her indskrives fødestedet, som det er anført i folketællingen - oftest et sogn. Hvis man mener at vide i hvilket herred og/eller amt, sognet er beliggende, skrives herred og amt i [ ] (kantede parenteser). Men husk, at der ofte kan være mange sogne med ens navne, og det behøver ikke at være det nærmeste, der er tale om.

Flyttet til kommunen

Sidste bopæl/oph. sted

Stilling i husstanden

(FT 1787

Stilling. I nogle folketællinger er der særskilte felter til 'Stilling i husstanden' og 'Erhverv'. I andre folketællinger er der kun et felt: 'Stilling', hvor både stilling i husstanden og erhverv skrives - sidstnævnte gælder for folketællingerne 1834-1845.

Kildeerhverv

(FT 1787

Erhvervssted

Handicaps

Hvornår gift

Hvornår æf. død

Antal levende børn

Antal døde børn

Midlertidigt nærværende

Kommentar

(FT 1787

Ekstra felter i KIIP

Kildehenvisning

Her skrives for eksempel det sidetal eller folio, man indtaster fra, hvis det er synligt angivet på kilden. Såfremt kilden ikke har en synlig paginering, nummererer man selv siderne fortløbende fra 1. Hvis man indtaster en kilde, som strækker sig over flere mikrokort og som ikke har synlig paginering på siderne, angives mikrokortbetegnelsen foran det sidenummer man selv tildeler billederne. Sidenumrene startes forfra fra 1 på hvert kort, der indgår i kilden. F.eks. “M-3113, s. 17".

Antal familier pr. hus

Svarer til samme felt i folketællingen.