Stevns Herred

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning

Stevns Herred omfatter halvøen Stevns i den sydøstlige del af Sjælland begrænset af Stevns Å og Tryggevælde Å, der løber omtrent syd-nord. Herredet grænser op til Bjæverskov Herred og Faxe Herred mod vest. Mod vandsiden omkranses det af Østersøen, Faxe Bugt og Køge Bugt. Navnet Stevns kommer af det oldnordiske ord Stædt, som betyder ambolt. Formodentlig er der tale om en henvisning til Stevns Klints amboltlignende profil. Stevns Herred kaldtes i Kong Valdemars Jordebog fra 1231 for Sthethyumsheret og Stethemsheret. Først i begyndelsen af 1300-tallet forekommer formen Steffensheret, 1306 Stæuens hæret, omkring 1330 Stæuenshæret, Steuinshæret og i 1346 Stæfwenshæreth. Endnu i 1500-tallet findes på fremmede søkort “Steden” brugt for Stevns.

Regional tilknytning

Herredet hørte i middelalderen til Sjællands Medelsyssel, en kort tid omkring 1530 lå det under Københavns Len, derefter kom det under Tryggevælde Len, og fra 1660 hørte det til Tryggevælde Amt, der 1750 forenedes med Vordingborg Amt, indtil det i 1803 blev en del af Præstø Amt. Ved Kommunalreformen den 1. januar 1970 blev Præstø Amt en del af Storstrøms Amt. Ved Kommunalreformen den 1. januar 2007 blev amterne nedlagt og Stevns Herred ligger herefter i Region Sjælland. Alle sognene ligger i Stevns Kommune, på nær Smerup Sogn, som ligger i Faxe Kommune.

Sogne i Stevns Herred

Stevns Herred indeholder en købstad og 12 sogne:

Købstæder

Litteratur

  • Weinwich, Niels Henrich: Beskrivelse over Stevns-Herred i Tryggevælde Amt i Siælland. Schultz, 1798. 168 s. Findes også i digital udgave


Eksterne henvisninger