Skifteprotokol

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
Etikette skifteprotokol.JPG

Skifteprotokol var den protokol hvor man nedskrev alt om et evt. skifte efter en afdød.

Når folk døde, var der først en dødsanmeldelse og som regel også hvem der anmeldte dødsfaldet. Her kan også være en liste over den dødes arvinger. Et par vurderingsmænd kom så på bopælen, her blev alt skrevet ned. Det var både indbo og evt. kontanter der blev bogført. Selv gangklæder og sengelinned, fik en plads i en registreringsprotokol. Hvilke ting og evt. hvor mange kontanter indeholdt boet efter afdøde, alt blev nedskrevet.

Nogle gange var folk så fattige, at der slet ikke var noget skifte. De kan alligevel stå i skifteprotokollen, så vil der bare stå: "Intet at skifte", eller "Efterlod intet". En efterladt enke/enkemand, kunne også sidde i uskiftet bo.

Skiftebehandling

Skiftearkivalier kan være meget forskellige, alt afhængig af tid og sted. Alt hvad der var efterladt fra den afdøde skulle så fordeles mellem arvingerne, hvis der var nogle. Altså, var der noget at arve og hvem skulle arve.

Til højre ses et billede af etiketten på en skifteprotokol. På de nye etiketter er der både tal og stregkoder, som hjælp til både arkivmedarbejdere, studerende, historikere og til slægtsforskere. Alle arkivalier bliver hermed registreret i Daisy og dermed lettere at finde frem til.

Tips

Der findes et navneregister i næsten alle skifteprotokoller, men vær opmærksom på at et navn kan "glemmes".

Sønderjylland

Da Hertugdømmet Slesvig ikke var omfattet af enevældens lovgivning, findes der stort set ikke skifter i Sønderjylland. De eksisterende er tilgængelige via Register over sønderjyske skifter op til 1920

Se også

Eksterne links