Hjemmesider: Forskelle mellem versioner

Fra DS-Wiki
Spring til navigation Spring til søgning
No edit summary
 
(5 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 5: Linje 5:


Du skal have
Du skal have
* et webhotel, dvs. et sted på internettet, hvor du kan lægge dine hjemmesider ("uploade").
* et webhotel, dvs. et sted på internettet, hvor du kan lægge dine hjemmesider ("uploade").
* dit eget hjemmesidenavn ("domæne"), så du og andre kan finde dine hjemmesider
* dit eget hjemmesidenavn ("domæne"), så du og andre kan finde dine hjemmesider
* et program, så du kan udforme indholdet af din hjemmeside
* et program, så du kan udforme indholdet af din hjemmeside  
* et billedbehandlingsprogram
* et billedbehandlingsprogram
* et slægtsforskningsprogram som kan lave sider til at vise på internettet. Det kan stort set alle slægtsforskningsprogrammer
* et slægtsforskningsprogram som kan lave sider til at vise på internettet. Det kan stort set alle slægtsforskningsprogrammer
 
Og måske også: lyst til at nørde med IT.
Og måske også: lyst til at nørde med IT.


Linje 20: Linje 20:
Navne på danske hjemmesider administreres af et firma som hedder DK Hostmaster. Men det er nemmere at bestille sit hjemmesidenavn gennem det webhotel, man vælger.
Navne på danske hjemmesider administreres af et firma som hedder DK Hostmaster. Men det er nemmere at bestille sit hjemmesidenavn gennem det webhotel, man vælger.


=== Lær at lave hjemmesider ===
=== Hjemmesideprogrammer ===


Der er to måder at lave hjemmesider på:
Der er to måder at lave hjemmesider på: enten bruger man et såkaldt CMS system (Content Management Systems), dvs. et system hvor man laver hjemmesiderne via sin browser direkte på webhotellet, eller også laver man hjemmesiden ved hjælpe af et hjemmesideprogram på sin egen computer og oploader sine færdige sider til sit webhotel.
enten laver man hjemmesiden ved hjælpe af et hjemmesideprogram på sin egen computer og oploader sine færdige sider til sit webhotel
eller også bruger man et såkaldt CMS system, dvs et system hvor man laver hjemmesiderne på sit webhotel via sin browser


CMS-systemer (Content Management Systems) bliver mere og mere populære ikke mindst fordi nogle webhoteller stiller gratis programmer til rådighed.
Til hobbybrug – og i stigende omfang også i erhvervsvirksomheder - har CMS-systemer stort set fortrængt de tidligere computerbaserede programmer. Det skyldes dels at CMS systemer nu om dage er nemmere at arbejde med, og dels at de fleste webhoteller tilbyder gratis ”one-click” løsninger til de største CMS systemer i verden, primært Wordpres og Joomla. Hvis man hellere vil bruge et af de andre gratis CMS-systemer (Drupal, Typo3, Umbraco, PostNuke etc. etc.) kan man hos de fleste webhoteller selv installere disse.
Nogle af disse er ret nemme at arbejde i, for eksempel har Web10's Active Builder eller one.coms WebEditor.


Der findes også mere omfattende (og gratis) CMS programmer. For nybegynderen er de sværere at komme i gang med og man skal kunne noget mere computer. Man kan nemt starte den nye religionskrig ved at anbefale det ene frem for det andet, men uden at gå nogen for nær, tror jeg nok at Joomla og Wordpress er mest populært lige nu. Wordpress er specielt egnet hvis du også vil have en blog. Også Drubal, PostNuke, Typo3 og Umbraco har mange faste brugere. Slå op på [[Min egen hjemmeside]] eller på Google med "Gratis CMS", hvis du vil vide mere.
Herudover har blandt andet one.com sit helt eget CMS system, som er meget nemt at arbejde med.


Hvis du vil hellere vil lave hjemmesiden på den egen computer, skal du lære noget om dette fra bunden af. Forlaget [http://www.libris.dk/ Libris] udgiver gode og billige hæfter. Mikael Karbos [http://www.libris.dk/it_litteratur/webkonstruktion/vis_produkt/shop/hjemmesider-laer-det-selv-2-udg/?cHash=5e0f350b12 Hjemmesider lær det selv] er en klassiker, men den er fra 2003 og i mellemtiden er der kommet nyere hæfter, f.eks. Kim Ludvigsens hæfte: [http://www.kimludvigsen.dk/libris/kompozer Hjemmesider med KompoZer] og hæftet [http://www.libris.dk/bm/bilag/hjemmesider_for_absolutte_begyndere Hjemmesider for absolutte nybegyndere].
den tid, hvor man byggede hjemmesider med klassiske computerprogrammer som FrontPage og Stones Webwriter, er i praksis stort set forbi.


Når du har lært det grundlæggende via Composer eller KompoZer, er du klar til at beslutte dig for et hjemmesideprogram. Der findes masser af gode programmer. For "ikke professionelle" er især disse programmer interessante: Stones Webwriter, NetObjects Fusion og Microsoft Front Page. Webwriter og NetObjects findes i gratisversioner. Front Page er dog afløst af Expression Web, som kan konkurrere med de større, dyrere og mere professionelle programmer og derfor også blevet mere kompliceret. Expression Web har en "fætter" som er gratis: Microsoft Office Sharepoint Designer. Både Expression Web og Sharepoint Designer minder meget om Front Page og dermed om Word. Men de indeholder ganske mange faciliteter og er dermed ikke helt så amatørvenligt som Front Page var. Der findes Libris-hæfter til Front Page, Espression Web og Webwriter. Word kan bruges i en snæver vending, men det ender hurtigt i rod og uoverskuelighed.
Konklusion: ”Keep it simple”. Hold dig til Wordpress eller one.coms eget CMS system.
Der findes mange vejledninger på nettet, blandt andet denne https://www.billig-webhosting.dk/


=== Billeder på hjemmesider ===


Der findes et utal af vejledninger nettet. [http://www.novicen.dk/ Novicen] giver en god generel introduktion til web-design og til Stones Webwriter. Microsoft har et godt [http://office.microsoft.com/training/default.aspx Front Page træningsprogram]. På [http://www.ritaolesen.dk/ Rita] kan du se meget om Front Page. Herudover er der utallige steder, hvor man kan spørge om hjælp, f.eks. [http://www.eksperten.dk/ Eksperten], [http://www.itsvar.dk/ IT Svar] og [http://www.winhelp.dk/ Winhelp]
Man kan som hovedregel ikke uden videre lægge sine digitale billeder sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Billedbehandlingen består i at
 
Ud over disse generelle hjemmesidemuligheder, findes der også specialiserede muligheder for slægtsforskere. Se for eksempel Tribal Pages og DIS Danmarks oversigt over software.
 
Og endelig har du jo mulighed for at betale dig fra, at få et webfirma til at lave for eksempel en personlig Joomla skabelon og hjælpe dig i gang. Priserne starter ved 4.000,- - 5.000,- (2014).


=== Billeder hjemmesider ===
* bortskære de dele af billedet, som kun fylder op og ikke viser noget. Et portræt behøver f.eks. kun at vise ansigtet og ikke hele det lokale personen står i. ("crop")
* forbedre lys, kontrast og evt. farver ("enhance")
* formindske billedet så det får en god størrelse på skærmen i forhold til teksten ("resize"). (Nogle slægtsforskningsprogrammer går dette automatisk)
* optimer svartider ved at komprimere fil-størrelsen, dvs. reducer billedkvaliteten så meget som muligt, uden at dette bliver synligt med det blotte øje ("compress", eller "reduce quality")
* lagre billedfilen i det rigtige format (primært jpg eller png, eventuelt gif til grafik)
Du kan læse mere om dette https://wiki.slaegt.dk/index.php?title=Billedbehandling


Bemærk: man kan ikke uden videre lægge sine billeder sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Se DS-Wikis artikel om [[Billedbehandling]].
===Slægtsforskningsprogrammer===
Stort set alle slægtsforskningsprogrammer kan lave rapporter af mange slags både som pdf filer, grafik, tekstfiler og det vi skal bruge her: html-format.
Man starter i slægtsforskningsprogrammet med at lave en mappen med de data og medier der skal vises. Dernæst oploader man denne mappe til sin hjemmesides fil-manager (som for de flestes vedkommende minder om Stifinder i Windows). Til sidst finder man index-filen i den oploadede mappe og linker til menuen på hjemmesiden.
Der er dog et par snubletråde:
* nogle udgaver af Wordpress har ikke en filmanager, men håndterer oploadede filer på en anden måde. Det må du finde ud af ved at studere den pågældende udgaves vejledning
* nogle CMS systemer kan ikke oploade direkte i en filmanager, men kun via et såkaldt ftp-program, file transfer protocol. Dette kræver at du downloader et ftp-program din PC og lærer at bruge dette. Et meget benyttet - og gratis - ftp-program er FileZilla. Søg på Google og du kan nemt finde både downloadsiden https://filezilla-project.org/ og mange vejledninger i brug af FileZilla.


[[Kategori:Hjemmesider]]
[[Kategori:Hjemmesider]]

Nuværende version fra 18. mar. 2021, 19:03

Indledning

Denne vejledning henvender sig til slægtsforskere, som gerne vil vise deres slægtsforskning på deres egen hjemmeside. Vejledningen giver et overblik. De konkrete programmers virkemåde kan læses på disses hjemmesider.

Du skal have

  • et webhotel, dvs. et sted på internettet, hvor du kan lægge dine hjemmesider ("uploade").
  • dit eget hjemmesidenavn ("domæne"), så du og andre kan finde dine hjemmesider
  • et program, så du kan udforme indholdet af din hjemmeside
  • et billedbehandlingsprogram
  • et slægtsforskningsprogram som kan lave sider til at vise på internettet. Det kan stort set alle slægtsforskningsprogrammer

Og måske også: lyst til at nørde med IT.

Webhotel og dit eget navn på hjemmesiden

Nogle internetudbydere tilbyder gratis webhotel, men dels er langtidsholdbarheden tvivlsom og dels kan du ikke selv vælge navnet på din hjemmeside. Så hvis du vil have en hjemmeside med dit eget navn, skal du have fat i en udbyder af webhoteller. Nogle er meget billige og andre er meget dyre. De største af de billige webhoteller i øjeblikket (2021) er simply.com, one.com, nordicway.dk og i123.dk. Tjek selv priserne. De fungerer alle fint og koster fra 10 – 20 kroner om måneden.

Navne på danske hjemmesider administreres af et firma som hedder DK Hostmaster. Men det er nemmere at bestille sit hjemmesidenavn gennem det webhotel, man vælger.

Hjemmesideprogrammer

Der er to måder at lave hjemmesider på: enten bruger man et såkaldt CMS system (Content Management Systems), dvs. et system hvor man laver hjemmesiderne via sin browser direkte på webhotellet, eller også laver man hjemmesiden ved hjælpe af et hjemmesideprogram på sin egen computer og oploader sine færdige sider til sit webhotel.

Til hobbybrug – og i stigende omfang også i erhvervsvirksomheder - har CMS-systemer stort set fortrængt de tidligere computerbaserede programmer. Det skyldes dels at CMS systemer nu om dage er nemmere at arbejde med, og dels at de fleste webhoteller tilbyder gratis ”one-click” løsninger til de største CMS systemer i verden, primært Wordpres og Joomla. Hvis man hellere vil bruge et af de andre gratis CMS-systemer (Drupal, Typo3, Umbraco, PostNuke etc. etc.) kan man hos de fleste webhoteller selv installere disse.

Herudover har blandt andet one.com sit helt eget CMS system, som er meget nemt at arbejde med.

Så den tid, hvor man byggede hjemmesider med klassiske computerprogrammer som FrontPage og Stones Webwriter, er i praksis stort set forbi.

Konklusion: ”Keep it simple”. Hold dig til Wordpress eller one.coms eget CMS system. Der findes mange vejledninger på nettet, blandt andet denne https://www.billig-webhosting.dk/

Billeder på hjemmesider

Man kan som hovedregel ikke uden videre lægge sine digitale billeder på sin hjemmeside. De skal først forberedes så de er egnede til hjemmesider. Billedbehandlingen består i at

  • bortskære de dele af billedet, som kun fylder op og ikke viser noget. Et portræt behøver f.eks. kun at vise ansigtet og ikke hele det lokale personen står i. ("crop")
  • forbedre lys, kontrast og evt. farver ("enhance")
  • formindske billedet så det får en god størrelse på skærmen i forhold til teksten ("resize"). (Nogle slægtsforskningsprogrammer går dette automatisk)
  • optimer svartider ved at komprimere fil-størrelsen, dvs. reducer billedkvaliteten så meget som muligt, uden at dette bliver synligt med det blotte øje ("compress", eller "reduce quality")
  • lagre billedfilen i det rigtige format (primært jpg eller png, eventuelt gif til grafik)

Du kan læse mere om dette på https://wiki.slaegt.dk/index.php?title=Billedbehandling

Slægtsforskningsprogrammer

Stort set alle slægtsforskningsprogrammer kan lave rapporter af mange slags både som pdf filer, grafik, tekstfiler og det vi skal bruge her: html-format. Man starter i slægtsforskningsprogrammet med at lave en mappen med de data og medier der skal vises. Dernæst oploader man denne mappe til sin hjemmesides fil-manager (som for de flestes vedkommende minder om Stifinder i Windows). Til sidst finder man index-filen i den oploadede mappe og linker til menuen på hjemmesiden. Der er dog et par snubletråde:

  • nogle udgaver af Wordpress har ikke en filmanager, men håndterer oploadede filer på en anden måde. Det må du finde ud af ved at studere den pågældende udgaves vejledning
  • nogle CMS systemer kan ikke oploade direkte i en filmanager, men kun via et såkaldt ftp-program, file transfer protocol. Dette kræver at du downloader et ftp-program på din PC og lærer at bruge dette. Et meget benyttet - og gratis - ftp-program er FileZilla. Søg på Google og du kan nemt finde både downloadsiden https://filezilla-project.org/ og mange vejledninger i brug af FileZilla.